onsdag 25 november 2009

Muta

Fotot från bergsvägen till Kotorfjorden över staden Cetinje den 21 november 2009.

Vet inte om jag har skrivet det tidigare, men Valeri har flyttat från sin gamla lägenhet . Han bor numera i två rum med kök och lägenheten är ca 50 kvm. En helt ny lägenhet, som ligger mitt emot mot köpcentrumet Delta Centrum, bara några km från Poddans Centrum . Att flytta in i en "sprillans" ny lägenhet innebär inte att allt fungerar eller att all utrustning finns på plats. TV kanalerna har "strulat" och likaså måste han bygga en ny hylla, som ska hängas på väggen i vardagsrummet. Den kommer att bestå av fem konsoller och sedan en hyllbräda som ska vara ca 2 meter. Valeri har handlat sina konsoller och sedan tillhörande hyllbräda, som blev lite längre än han hade tänkt. Hyllbrädan var 2,5 meter och därmed för lång för både vägg och antal konsoller. Både hyllan och konsollerna köptes in på varuhuset KIPS, som går att jämföra med "Bauhaus" i Sverige. Kostnaden för hyllbrädan och konsollerna var 12 Euro.
Under var "morgonDeutsch" berättade Valeri att han under gårdagen hade besökt varuhuset KIPS. Hans ärende var att få brädan anpassad till väggen och antalet konsoller. Alltså att såga av ca 50 cm. Han tog med sig sina nyinköpta konsoller och hyllbräda till KIPS. Letade efter en KIPS hantverkare och förklarade att han vill ha hyllbrädan 50 cm kortare. Hantverkaren tittade på honom och svarade att han tyvärr var upptagen med andra ärenden. Hantverkaren kunde som tidigast ta sig an "sågningen" någon dag senare.
Valeri tyckte sig inte ha varken lust eller tid att komma tillbaks nästa dag senare för att få "brädan" sågad. Han stoppade handen i fickan och hittade en 5-Eurosedel. Tog sedeln i handen och tillsammans med blinkning sträckte fram sedeln. Hantverkaren tittade på Valeri, skakade på huvudet och sa bestämt "tidigast nästa dag – som han hade sagt tidigare var han upptagen med andra kunder".
En aningen överraskad Valeri stoppade tillbaks sedeln i fickan och påminde sig att det har var första gången en person, som han inte hade lyckats att "köpa" någon för pengar här i MNE. Skam den som ger sig, tänkte Valeri och sökte upp hantverkarens förman. Valeri tog än en gång upp 5 Euro sedeln ur sin ficka, förklarade sitt ärende och med en blinkning sträckte över sedeln. Förmannen tittade på Valeri, skakade på huvudet och artigt förklarade att på KIPS har man infört ett kö system och det måste man hålla sig till.
Lite skamset lämnade Valeri KIPS med både hyllbräda och konsoller. Efter ha berättat sin "mut historia" för mig började han skratta och sa:
"Lars, maybe this is one of the achievements we have succeeded with in Montenegro. Imagine, this is the first time bribery was not successful in this country. That means that we are doing a good job. But, f—k, now I have to go to KIPS again and if the handy man can not do it I will pay him additional 10 Euros….ha ha ha ha"

5 kommentarer:

  1. Är det ett trendbrott vi bevittnat? Mutor funkar inte i MNE? Ja jag vet ju inte jag är ju inte på plats men det känns väl inte direkt som om hela systemet förändrats bara på en dag eller?

    SvaraRadera
  2. Ja, där ser ni. Det ska börja i en liten skala men sprider detta sig så händer det mycket om ytterligare 1 år.

    SvaraRadera
  3. Tipsa Valeri att han säkert kan köpa en såg på KIPS för mindre än 5 euro, så kan han fixa längden själv!

    SvaraRadera
  4. En reflektion! "Alla" söker lösningen i sin egen "verktygslåda" av erfarenheter. Hur va det nu!?...kom Mr V från Bulgarien???? ;)

    SvaraRadera
  5. Mr V kommer precis därifrån och det märktes kanske på hans reaktioner. Jag menar då både positivt och negativt.

    SvaraRadera