torsdag 6 augusti 2009

Nygamla turister


Monte Negro är ett fint land att turista i, speciellt då det inte är högsäsong och kryllar av folk. Kusten är fin och för det mesta är vattnet klart och fint, men det kan hända, när vindarna blåser fel, att vattnet blir grumligt och fullt av skräp. Skräpet går inte skylla på någon annan än oss människo. Men som tur är det så händer det inte så ofta.
För tillfället är det mest ryssar som turistar har. Ryssland är ju den nya kapitalismen och som ryss tycker man att man befinner sig i paradiset. Språket fungerar alldeles utmärkt, bra klimat, bra stränder och prisbilden är rätt. Dagligen landar och lyfter 14 charterflyg från och till Ryssland.
För något år sedan var det serberna som låg på första plats. Men den montenegriniska turistnäringen tyckte inte det var bra. Anledningen till den något "ljumma" inställningen till serbernas turistfirande var att de inte spenderade tillräckligt mycket pengar i landet. Eftersom MNE är ett grannland till Serbien och avståndet inte långt bilade serberna naturligtvis hit. Man tog också med sig sin egen mat, ja t o m potatis och tomater.
För två år sedan bestämde man i det Montenegriniska parlamentet om åtgärder för att få hit "de rätta" turisterna. "Rätta turister" var de som spenderar sina pengar på dyrt boende, restaurangbesök och köp av souvenirer.
Åtgärderna som bestämdes blev en "eko-skatt", som innebar att när man passerar gränsen med bil måste man betala 10 Euro för att få köra bil i landet. Nästa åtgärd blev en "turistskatt", som innebar en kostnad på en euro per person och dag. Alltså en familj med fem personer som gör ett 14-dagarsbesök i MNE åker på en avgift på 70 Euro när de lämnar landet. Som inte det var nog så infördes nya tullavgifter för införsel av matprodukter av privatpersoner. Skyhöga avgifter för all mat (bl a potatis, tomater, rakia mm) som fördes in i landet av privatpersoner.
De här åtgärderna bidrog till att den serbiska turismen förra året minskade drastiskt och även naturligtvis den totala numerären av besökare.
Förra året frågade jag en vän härifrån, en hotellägare från Budva, om han hade märkt något av den minskade antalet besökare. Jovisst hade han gjort det men han tyckte det var bra att antalet turister hade minskat och nu hade det äntligen kommit hit de turister man vill ha. Alltså de som äter ute varje kväll, hyr solstolar och bor på fina hotell.
Så kom då den ekonomiska krisen och i början av denna säsong var antalet bokningar enbart 30 % jämfört med tidigare år. Nu var goda råd dyra och man ju måste hitta på något. Genom massiva reklamkampanjer i Serbien försökte man få tillbaks sina "tidigare" gäster. Man lyckades och efter "ryssar" ligger nog serberna i år på andra plats.

Pedja, som idag gled in kl 08.50 och frågade om jag vill följa med på en kopp kaffe. Via mailen skickade han mig ett alldeles nyproducerat vykort, där den serbiska turismen beskrivs ( se ovan). Han tyckte motivet var jättekul och ville få mig att skratta också. Jag skrattade inte och sa att jag redan hade "fikat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar