fredag 26 mars 2010

Traffic violations

Hotell Avalas pool, Budva.

-:"Lars, let´s go to restaurang Pencanjara for soup, kupus and warm bread. I have a car so "heide" (skynda på), uppmanade Valeri .
Jag började också bli hungrig och Pecanjaras soppa är bland det godaste som finns. Vi tog hissen ned till lällaren där våra bilar är parkerade.
Valeri satte sig i Skodan, vred om nyckeln, väntade tills den gula lampan hade släckts, vred om nyckeln och körde iväg med en rivstart. Jag satte på mig säkerhetsbältet och jag kunde höra Valeri fnysa. Även om det är lag på använda bältet, så gör man det bara inte här nere.
Valeri kör som en galning och tycker alla andra förutom han själv är "kretens" (=idioter). Jag kan lugntg påstå att tålamod och normalt beteende i trafiken är inte en av Valeris starkaste sidor.
Vi har faktiskt diskuterat skillnanderna mellan "Balkan driving" och "skandinavisk körning" många gånger. För att förklara skillnaderna på ett kort men väldigt talande sätt så är som "svart och vitt". Bl a som jag skrev tidigare så ökar man farten när det slår om från grönt till orange bara för att hinna över innan det blir rött. Tutan används hela tiden och jag måste faktiskt erkänna att till och med jag har börjat tuta då och då. Att använda "varningsblinkersen" används som ursäkt att parkera precis hur tokigt som helst, t o m i en rondell eller mitt i en fil på en livligt traffikerad gata. Naturligtvis inträffar många krockar inne i Podgorica. Inga allvarligare men alldeles för många.
Här får man inte flytta på bilarna innan polisen har varit på plats och mätt och ritat skiss över olycksplatsen. Det kan bli hiskliga köer ibland. Men jag har lagt märke till att de inblandade i krocken tar sin "krock" med ro. I väntan på att polisen ska komma på plats röker man och lugnt diskuterar med den som man krockat med. Inget skrikande eller viftande med armarna här inte.
Nåväl, Valeri tryckte gasen i botten körde höger, tvärnitade, gasen i botten igen, tvärnit och sedan höger igen och vi var framme vid en livligt trafikerad korsning. Trafiken var mycket tät och Valeri hade nu stått still i ca tre sekunder. Jag hörde hur det börja väsai hans mage. Väsandet övergick till ett "gurgel" när det passerade bröstkorgen. "Gurglet" lämnade bröstkorgen och slutligen nådde munnen och när han öppnade munnen kunde man höra resultatet av det som började med en väsning i magtrakten. Valeri skrek en blandning av svordomar på engelska, bulgariska och montenegrinska. De orden som hördes mest var: "kreten", "peasents" ,"fucking" och avslutades med att troligtvis hade "någon stannat för att prata om hur dennes persons höns mår".

-:"Lars, this is exactly what happends here in Podgorica. They are just peasents.They don´t just understand that the traffic has increased. They still thinks that there just are five cars in Podgorica".

Jag har ju hört de besvärjelserna under varje åktur med Valeri och jag förstod att han troligtvis skulle riskera liv och lem för att kunna köra vidare.
Jodå, han gasade på och ut på den "stora gatan" där det blev gasen i botten. Jag hörde bilar som bromsade och en kaskad av tutningar. Valeri mumlade tyst, men log.
Framför oss hade vi nu en raksträcka på ca 300 meter till nästa korsning med trafikljus. Gatan vi färdades på har två filer. Den vänstra svänger natruligtvis till vänster och den högra går rakt fram. Vi närmade oss korsningen där vi skulle svänga till vänster. I den vänstra filen stod fem vilar och väntade på att det skulle bli grönt ljus. Den högra filen var tom.

-:"I don´t have nervs to wait for these five cars I just have to drive "my way", konstaterade Valeri och la sig i högerfilen där han var ensam.

Det rådde en spänd väntan på att det skulle bli grönt ljus. Trafikljuset slår om till grönt och Valeri blinkar (faktiskt) att han ska till vänster. Mötande trafikanter har insett att Valeri har gjort en "fuling" och vägrar släppa förbi honom vidare åt vänster. Bilisterna som låg i vänsterfilen har fortsatt till vänster och Valeri är fast tills trafikljuset slår om igen, vilket medförde Valeris "kreten" och de andra besvärjelserna dånade i bilen. "Peasent" byttes visserligen ut mot "kurva" (= hora), eftersom det var en kvinnlig bilist som först vägrade stanna så att han kunde smita förbi de andra bilarna. Nu var vi sist i kön som p g a Valeri inte kom fram hade ökat till 20 bilar. Nästa korsning ska vi åka till höger och just i den korsningen finns det inte någon plats för några "fulingar", så det var bara att vänta på vår tur. Under vår väntan på att kunna köra vidare konstaterade Valeri högt och glatt:

-:"Lars, I have just beeen driving 600 meters and violated the traffic regulations four times.

Jo så var det nog, men då räknade han inte med att han inte använde bilbältet,att han körde utan att ha halvljuset påslaget och att han hade kört för fort.
Men soppan var kanon.

1 kommentar:

  1. Jag ser i andan om Valeri skrikande "kreeeeeeten" som du på ett bildligt och målade sätt beskrev för Edith och mig så vi kiknade av skratt.

    Vi har ju också med egna ögon sett den stackars kvinnan som fick motorstopp (trodde vi...) på den tre-filiga vägen utanför videobutiken, hur hon tog upp mobiltelefonen för att ringa efter hjälp (trodde vi ...), alla bilar bakom tutandes. Stackars henne (tyckte vi ....) Hon klev ur bilen, hoppade över mittrefugen och gick in i brödaffären (för att hämta hjälp - trodde vi ...). Hon kommer ut en stund senare med ett bröd under armen - springer över gatan - hoppar över refugen - STARTAR BILEN OCH KÖR IVÄG!!!!

    SvaraRadera