måndag 30 mars 2009

Parlamentsval


Fotot förställer Montenegros premiärminister Milos Djukanovic.

Igår var det alltså parlamentsval här i Montenegro. Det var ingen större sensation att den sittande premiärministern Milo Djukanovic vann med sitt koalitions partiet "Europas framtid". Koalitionen fick 51 % av rösterna och vann stort över de andra partierna. Herr Djukanovic har nu varit premiärmninister i flera år, förutom när han för några år sedan frivilligt avgick. Anledningen till hans avgång var att han var efterlyst i Italien för smuggling av tobak. Innan domstolsförhandlingen så fick han diplomatisk immunitet och förhandlingen kunde inte genomföras. Han återvände till hemlandet Montenegro och efter några månader så blev han premiäminister igen. Tänka sig.........

Valeri åkte till Kolasin i lördags. Skidor stod på agendan. Naturligtvis hade han på sig sin röda fina Colmar jacka och tur var väl det. För vem åkte inte skidor i samma backe som Valeri? Jo, Milos Djukanovic. Normalt sätt så kostar det 10 Euro att parkera på skidbackens P-plats. Sedan så kostar liftkortet 20 Euro. I jämförelse med svenska liftkortspriser så är det kanske inte så mycket, men måste komma ihåg att backen är 1 200 meter lång snedställd fotbollsplan.
Men i lördags så var det fri parkering OCH man behövde inte betala för liftkortet. T o m den stora nya liften var öppen. Det var första gången i år som den fungerade med full kraft. Som pricken över "i:et", hade man ordnat "barbeques" med ett flertal helgrillade lamm, sallader och vin helt gratis för alla som åkte skidor eller bara befann sig just där den här dagen. Naturligtvis så var det premiärminister Milos Djukanovic som "stod för fiolerna". Tänk vad han ska vara omtyckt och vad skulle hända om vår egen Reinfeldt hade gjort något liknande?

Nåväl. Jag fick middagssällskap av tre poliser från Skåne. Vi åkte till den riktigt genuina montenegrinska restaurangen Pecanjara och åt "Teleice Rostilj". Det är kalvkött tillagat tillsammans med morötter och potatis i ett lerkärl, som man sedan häller glödandekål över och får stå så på låg värme i många timmar. Till det åt vi vitkålssallad och varmt hembakat bröd. "GI"? Inte direkt kanske med det var Peters variant på "GI" (=Gott Intag).

Idag måndag var det faktiskt den första riktiga värmen. Vet inte om jag har ngn "flunsa på G", för jag har mått tjuvtjockt hela dagen.
Blev faktiskt svettig av värmen när jag gick till lägenheten. Middagen blev Bouef Bourgignion med råris.

3 kommentarer:

  1. Man blir ju något hungrig av att läsa dina bloggar! Förödande för ja du vet vad. Om man inte har karaktär nog att avstå från en liten mumsbit från kylskåpet vill säga. Och än så länge lyckas det ganska bra.
    Om Reinfelt skulle kopiera den "mutan" skulle det nog bli ett jävla liv från sossar, vänsterfolk och de gröna om slöseri med skattemedel. Så det är nog klokt att avstå.

    SvaraRadera
  2. Om nå´t är GI så är det "Teleice Rostilj". Jag vet. Peter

    SvaraRadera
  3. TJ, i ett land där knappt inte ngn betalar skatt så finns det nog inbga pengar till något. Jag tror inte heller att han betalade ur egen ficka. Men vem vet nästa år kanske får "ägarna" byggnadstillstånd för ytterligare en lift (om du förstår vad jag menar). Det är inte underligt att man ligger på 82:a plats i GRECO-listan.

    SvaraRadera