tisdag 24 mars 2009

Tisdag

Fotot föreställer Njeguski prosciutto och Njeguski ost. Bland det godaste som finns.
Det var nog inte varför Valeri frös som en "hund" igår att han idag ville köpa en ny jacka. Det var inte vilken jacka som helst utan en skidjacka. Så på vår lite "förlängda" lunchrast så åkte vi till Poddan centrum.Parkerade vår bil utanför Café Kolestrol och gick sedan gågatan ned mot floden Moraca. Efter en stund så hittade han vad han sökte. En sportaffär med skidkläder.
Efter mycket provande hade han fastnat för en röd skidjacka av märket Colmar. Den var ursnygg och satt som en "smäck" på Valeri. Stolt som en tupp gick han runt i butiken och speglade sig i varje spegel. Den röda Colmaren var snygg och det verkade nästan som om han och jackan på något lustigt sätt verkligen passade ihop. Naturligtvis så var det nedsatt pris. Det finns fortfarande en och annan rea. Priset var nedsatt rån 380 till 170 Euro. Ett riktigt kanonfynd.
Vi lämnade affären och han berättade att denna jacka var bland det bästa som fanns. Jacka hade massor av detaljer eller som Valeri uttryckte sig "allt" t o m kapuschong. Så om det var blåsigt och hans mössa inte skulle vara tillräckligt varm så kunde han fälla upp den.
Vi gick sedan mot bilen för att lägga in jackan, för att sedan äta lunch på Café Kolestrol. Framme vid bilen så säjer Valeri till mig att han ångrat sig. Han vill ha med sig jackan in in i "Café Kolestrol".
Under hela lunchen så läser han beskrivningar och tvättinstruktioner, som fanns fastsatta i den nya fina röda jackan. Han var så glad och riktigt sken med hela ansiktet. Han tyckte att vi skulle fira hans "fynd" med en pizza. Det är verkligen ovanligt, för Valeri är extremt noga med vad han äter. Anledningen är att han för några år sedan fick en hjärtattack och var mycket nära att stryka med. Så när han blev frisk så slutade han med att röka och började motionera. Innan hade han rökt 40 cigaretter om dagen. Han började nästan enbart äta fisk och då och då lite kyckling. Sedan den dagen har han aldrig ätit fläskkött, ost eller vitt bröd. Så en tonfisk pizza med ost måste ha varit riktigt efterlängtat. Själv åt jag en Gurmanska sallad som enligt meny skulle bestå av nötkött, bönor, tomater och gurka. Det stämde i och för sig, men vad det inte stod var att ingredienserna var uppblandade med majonäs. Majonäs är något som jag har mycket svårt för, vilket medförde att jag knappast rörde maten.
Väl tillbaks till kontoret så tar han på sin röda Colmar och går in till Dragisa och Iva (våra assistenter). Han var så glad och berättade om varje liten detalj. Köpet, priset och vilka finesser som jackan döljde.
Så om ni under nästa helg har vägarna förbi Kolasin och ser en mansperson med en röd Colmar och kapuschongen uppfälld så är det säkert en mycket stolt Valeri.
Gårdagens DVD blev "Nothing but the truth". Den handlade om amerikansk journalist som i en tidningsartikel avslöjade en CIA agent. Intressant att se hur "världens största demokratis" tolkning av det där med "källskydd". Slutet var varken sorgligt eller sött - bara oväntat. Filmen får på min nyskapade "piratbedömning": 3 av 5 pirater (3:an är i gränstrakterna till en 4:a). Varför jag kallar den för "piratbedömning" får ni räkna ut själva.
Middagen bestod av rå ris med currykyckling.

4 kommentarer:

  1. Osten och prosciutton är verkligen delikat! Inget snack om det! Kärleken o stoltheten till jacka kan man nog känna igen, minns själv en röd vinterjacka som jag inhandlade på Alewads sport någon gång på 70-talet, dyr som fan, och inte ett helt optimalt plagg i Stockholms innerstad mera i backarna uppe i Kittelfjäll. Rocky Mountain tror jag bestämt märket var och undrar om det inte var "det man bara skulle ha".
    Festligt namn på cafeét eller betyder Kolestrol något annat på montenegriska?

    SvaraRadera
  2. Nej Cafét heter egentligen Trende eller Carine. Men med tanke på maten de serverar där så har det blivet Café Kolestrol. Se tidigare epistlar.

    SvaraRadera
  3. ... och deras pizzor går inte avför hackor kan jag lova!!!

    SvaraRadera
  4. GI-metoden var inte aktuellt hör jag!

    SvaraRadera